Pişmemiş ette Toksoplazma gerçeği

Pişmemiş ette Toksoplazma gerçeği

Uzmanlar, çiğ köftenin, çiğ etle bulaşabilen toksoplazma hastaligina yol açabilecegini belirterek, çig köftedeki etin nasil kullanilmasi gerektigini söyle izah etti.

Harran Üniversitesi (HRÜ) Tip Fakültesi Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Bölüm Baskani Yrd. Doç. Dr. Süda Tekin Koruk, çig et yoluyla bulasabilen ''Toksoplazma hastaligi''ndan korunmak için, çig köftede kullanilan etin dondurulduktan sonra kullanilmasi gerektigini söyledi. Yrd. Doç. Dr. Koruk, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Sanliurfa'nin yöresel yemeklerinden çig köftenin, bölgede her yas grubunca çokça tüketildigini belirtti. 

Çig köftenin yapilisi sirasinda hijyenik kosullarin çok önemli oldugunu anlatan Yrd. Doç. Dr. Koruk, yemegi yapan kisinin elinin temiz olmasi, köfte malzemelerinin saglikli kosullarda hazirlanmasi gerektigini vurguladi. Ancak bölgede üretilen isotun (kirmizi biber) yol kenarlarinda veya evlerin damlarinda saglikli olmayan kosullarda, nemli posetlerde birakilarak kurutulmasinin küf olusmasina neden oldugunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Koruk, söz konusu kosullarda yapilan isotun çok fazla tüketildigini aktardi. Bunun disinda köftede kullanilan yesilligin temiz suyla iyice yikanmasi, bulgurun saglikli olmasina dikkat edilmesi gerektigini anlatan Yrd. Doç. Dr. Koruk, çig köfte denilince akla gelen ilk unsurun çig et oldugunu belirtti. Bölgede çokça tüketilen çig köftede kullanilan etin vücutta parazitlere neden olabildigini aktaran Yrd. Doç. Dr. Koruk, bundan ötürü bölgedeki çocuklara bakildiginda yeterince gelisemedigini, kansizlik ve bagirsak parazitlerine sik rastlanilabildigini söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Koruk, ''Etin içindeki parazitler, ancak etin pisirilmesiyle ortadan kalkabilir. Bunun disinda hiçbir yöntem paraziti yok etmez. Bölgedeki vatandaslara etin pisilerek köfteye konulmasi konusunda önerilerimiz oldu. Ancak, vatandaslar (köftenin özelliginin bozulacagi) endisesiyle önerimize sicak bakmiyorlar'' dedi.

-TOKSOPLAZMA HASTALIGI-

Etin ancak pisirilmesiyle parazitlerden arinacagini, çig etin parazit yapmasinin yani sira ''toksoplazma'' denilen, kedi, köpek ve çig et yoluyla insana bulasan enfeksiyon hastaligina neden oldugunu anlatan Koruk, sunlari kaydetti: ''Hastalik, hafif kas ve eklem agrilari, halsizlik, yorgunluk, lenf dügümlerinde sislik gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Bazi kisiler kendiliginden bu hastaligi atlatabilir. Bazen hastalar lenf bezlerindeki sislik nedeniyle bize geldiklerinde toksoplazma oldugunu ortaya çikarabiliyoruz. Bu hastalik hamileler için büyük bir risk. Toksoplazma hastasi hamile birinin dogacak çocugunda görme, sarilik ve zeka geriligi gibi sorunlar yasanabilir. Bölgede de çig etle yapilan çig köfte yeme aliskanligi çok fazla, bundan ötürü hastaliga yakalanma orani da fazla olabilir. Çig köfte etini, eksi 20 derecede dondurduktan sonra kullanmak, çig etle bulasabilen toksoplazma hastaligindan korunmamazi saglayabilir. Çünkü bu sekilde etin içindeki parazitlerin ölmesini saglayabiliriz. Ancak en güvenli ve saglikli yöntem etin pisirilerek tüketilmesidir.''



Veteriner Hekim Serecettim ÖZTÜRK

Bilgi Bankası